VHG branche-opleiding aankomend hovenier

VHG branche-opleiding aankomend hovenier

Wat kunt u van deze cursus verwachten?

Op 1 oktober 2024 start Helix Learning in samenwerking met Scalda Groen College weer met de VHG branche-opleiding aankomend hovenier! Werk je al in de sector van de hoveniers en groenvoorzieners en wil je een diploma halen of je laten omscholen tot hovenier? Dan is VHG Branche-opleiding echt iets voor jou. In de hoveniers- en groenvoorzieningsbranche kennen we de licentiescholen van VHG Branche-opleiding. Deze zijn nauw gelieerd aan Branchevereniging VHG en hebben als doel het bevorderen van het vakonderwijs in de hoveniers- en groenvoorzieningssector.

Meer informatie

  • 01 oktober 2024

Wil je meer weten over deze training? Neem contact op met ons voor meer informatie.

0118 - 558270

In jaar 1 leer je de basisvaardigheden van het hoveniersvak. Denk hierbij aan onderwerpen als:

  • Plantenkennis en toegepaste plantenleer
  • Onderhoud van beplanting. Denk aan: houtige en kruidachtige gewassen, bomen, heesters, vaste planten en het gazon.
  • Aanleggen van beplanting en gazon. Denk aan: bomen, heesters en vaste planten aanbrengen. Het lezen van tekeningen en kennis over de bodem zijn hier een onderdeel van.
  • Eenvoudige bestrating aanleggen.
  • Bodemkunde en bemestingsleer
  • Gebruik gereedschap en machines.
  • Arbo en veiligheid.
  • VCA (extra optie).

Let op: Gebruik eigen laptop is noodzakelijk!

De opleiding Aankomend Hovenier is het eerste jaar van de VHG Branche-opleiding tot Vakbekwaam Hovenier. In deze praktijkgerichte avondopleiding leert de deelnemer de basisvaardigheden van het hoveniersvak. Vaktechniek staat centraal. Dus geen algemene vakken zoals Nederlands en rekenen, maar wel plantenkennis en vooral veel praktische instructie. Na deze opleiding kan de deelnemer doorstromen naar de opleiding Hovenier en Vakbekwaam Hovenier. VHG Branche-opleiding is een vakopleiding die in de avonduren gegeven wordt en richt zich speciaal op werkenden in de sector of mensen die in de toekomst in de sector willen gaan werken. Doordat de deelnemers in deze opleiding vaak wat ouder zijn dan de leerlingen in de reguliere opleidingen, de opleiding in de avonduren plaatsvindt en de inhoud van de opleiding alleen op het vak gericht is, wordt deze door deelnemers en bedrijven hoog gewaardeerd.

Deze opleiding is zeer geschikt voor iedereen die bij een hoveniers- of groenvoorzieningsbedrijf werkt of wil gaan werken maar nog niet de juiste opleiding heeft gevolgd. Als je in je vrije tijd bezig bent in het groen (aanleggen en onderhouden van je tuin), kun je ook meedoen. Er is geen vooropleiding vereist. Minimum leeftijd 18 jaar.

De opleiding wordt afgesloten met een examen. Als je slaagt voor het eerste jaar, ontvang je het certificaat Aankomend Hovenier. Dit certificaat is erkend door de branchevereniging VHG. Na het afronden van jaar 1 kun je doorstromen naar de VHG branche-opleiding Hovenier (jaar 2).

De opleiding duurt één jaar. De lesavonden zijn wekelijks op dinsdag (19.00u  – 22.00u). Tevens zijn er een (beperkt) aantal praktijklessen op zaterdag ingeroosterd.

De kosten voor schooljaar 2024/2025 bedragen € 2.575,= (ex.BTW) per deelnemer. Dit bedrag is inclusief lesstof en examen/diploma. Eventuele extra kosten voor gereedschappen en werkschoenen zijn niet in de prijs inbegrepen. Er bestaan subsidiemogelijkheden voor deze opleiding (zie onderstaande link): https://www.collandarbeidsmarkt.nl/regeling/vhg-brancheopleiding-hoveniers/

Scalda MBO Groen Stationspark 39 4462 DZ Goes

Het definitieve lesrooster (met alle data) wordt op korte termijn gepubliceerd.

Bekijk hier het interview met Roberto Akkermans over de VHG branche-opleiding.

  Download hier onder de flyer.