VHG branche-opleiding vakbekwaam hovenier

VHG branche-opleiding vakbekwaam hovenier

Wat kunt u van deze cursus verwachten?

Op 1 oktober 2024 start Helix Learning, bij voldoende inschrijvingen, in samenwerking met Scalda Groen College met het 3e jaar van de VHG branche-opleiding (vakbekwaam hovenier)! Werk je al in de sector van de hoveniers en groenvoorzieners en wil je een diploma halen of je laten omscholen tot hovenier? Dan is VHG Branche-opleiding echt iets voor jou. In de hoveniers- en groenvoorzieningsbranche kennen we de licentiescholen van VHG Branche-opleiding. Deze zijn nauw gelieerd aan Branchevereniging VHG en hebben als doel het bevorderen van het vakonderwijs in de hoveniers- en groenvoorzieningssector.

De opleiding Vakbekwaam Hovenier is het sluitstuk van de VHG Branche-opleiding tot Vakbekwaam Hovenier. In dit derde leerjaar vindt verder verdieping plaats en specialiseert de deelnemer zich in één of beide afstudeerrichtingen: Aanleg en Onderhoud of Tuinontwerp. Ook in deze opleiding staat de vaktechniek centraal.

 

Meer informatie

  • 01 oktober 2024

Wil je meer weten over deze training? Neem contact op met ons voor meer informatie.

0118 - 558270

Tijdens dit laatste jaar vindt er een verdere verdieping plaats in de onderwerpen: • Toegepaste beplantingsleer; • Materialenkennis; • Begroten en werkplannen maken; • Algemene vakkennis. Daarnaast specialiseert de deelnemer zich in één of beide afstudeerrichtingen: • Tuintekenen: het maken van tuinontwerpen en beplantingsplannen en presentatietechnieken. Het eindexamen bestaat uit het maken van een tuinontwerp incl. beplantingsplan en begroting. • Aanleg en Onderhoud: het uitvoeren van complexe aanlegwerkzaamheden en het veilig werken met motorkettingzaag en bosmaaier. Tijdens het praktijkexamen legt de deelnemer een kleine tuin aan.

De opleiding Vakbekwaam Hovenier is het sluitstuk van de VHG Branche-opleiding tot Vakbekwaam Hovenier. In dit derde leerjaar vindt verder verdieping plaats en specialiseert de deelnemer zich in één of beide afstudeerrichtingen: Aanleg en Onderhoud of Tuinontwerp. Ook in deze opleiding staat de vaktechniek centraal. Voorwaarde om te kunnen starten met de opleiding Vakbekwaam Hovenier is het certificaat Hovenier of een vergelijkbare opleiding. De VHG Branche-opleiding is een vakopleiding die in de avonduren gegeven wordt en richt zich speciaal op werkenden in de sector of mensen die in de toekomst in de sector willen gaan werken. Doordat de deelnemers in deze opleiding vaak wat ouder zijn dan de leerlingen in de reguliere opleidingen, de opleiding in de avonduren plaatsvindt en de inhoud van de opleiding alleen op het vak gericht is, wordt deze door deelnemers en bedrijven hoog gewaardeerd.

Deze opleiding is uitermate geschikt voor iedereen die bij een hoveniers- of groenvoorzieningsbedrijf werkt of wil gaan werken maar nog niet de juiste opleiding heeft gevolgd. Ook wie hobbymatig bezig is met het aanleggen en onderhouden van zijn tuin, kan deelnemen. Als toelatingsvoorwaarde geldt het certificaat Hovenier of een vergelijkbare opleiding.

De opleiding wordt afgesloten met een examen. Als je slaagt voor het derde jaar, ontvang je het door de VHG erkende diploma Vakbekwaam Hovenier.

De opleiding duurt één jaar. De lesavonden zijn wekelijks op dinsdag (19.00u  – 22.00u). Tevens zijn er een (beperkt) aantal praktijklessen op zaterdag ingeroosterd.

De kosten voor schooljaar 2024/2025 bedragen € 2.675,= (ex.BTW) per deelnemer. Dit bedrag is inclusief lesstof en examen/diploma. Eventuele extra kosten voor gereedschappen en werkschoenen zijn niet in de prijs inbegrepen. Er bestaan subsidiemogelijkheden voor deze opleiding (zie onderstaande link):

VHG-brancheopleiding Hoveniers

Scalda MBO Groen Stationspark 39 4462 DZ Goes

Het definitieve lesrooster (met alle data) wordt op korte termijn gepubliceerd.