VHG branche-opleiding hovenier

VHG branche-opleiding hovenier

Wat kunt u van deze cursus verwachten?

Op 1 oktober 2024 start Helix Learning in samenwerking met Scalda Groen College met het 2e jaar van de VHG branche-opleiding (hovenier)! Werk je al in de sector van de hoveniers en groenvoorzieners en wil je een diploma halen of je laten omscholen tot hovenier? Dan is VHG Branche-opleiding echt iets voor jou. In de hoveniers- en groenvoorzieningsbranche kennen we de licentiescholen van VHG Branche-opleiding. Deze zijn nauw gelieerd aan Branchevereniging VHG en hebben als doel het bevorderen van het vakonderwijs in de hoveniers- en groenvoorzieningssector. De opleiding Hovenier is het tweede jaar van de VHG Brancheopleiding tot Vakbekwaam Hovenier. In het 2e leerjaar leert de deelnemer de basisvaardigheden van het tuinontwerpen en tuintechniek. Vaktechniek speelt een belangrijke rol. Onder meer plantenkennis, bodemkunde, Arbo en veiligheid en aanleg- en onderhoudsvaardigheden komen aan de orde.

 

Meer informatie

  • 01 oktober 2024

Wil je meer weten over deze training? Neem contact op met Dennis Plessius voor meer informatie.
dplessius@scalda.nl

06-81 141 742

In dit tweede jaar vindt verdieping plaats op de onderwerpen die in het 1e jaar Aankomend Hovenier zijn behandeld.

  • Plantenkennis;
  • Bodemkunde en bemestingsleer;
  • Techniek van de aanleg;
  • Wet en regelgeving;
  • Meten en uitzetten;
  • Machines;
  • Onderhoud en aanleg verhardingen.

Daarnaast wordt er een begin gemaakt met de onderwerpen:

  • Begroten en werkplanningen maken;
  • Aanleg bouwkundig element.

De vaktechniek staat dus centraal in de brancheopleiding.  Algemene vakken als taal of rekenen worden niet gegeven.

De opleiding Hovenier is het tweede jaar van de VHG Brancheopleiding tot Vakbekwaam Hovenier. In het 2e leerjaar leert de deelnemer de basisvaardigheden van het tuinontwerpen en tuintechniek. Vaktechniek speelt een belangrijke rol. Onder meer plantenkennis, bodemkunde, Arbo en veiligheid en aanleg- en onderhoudsvaardigheden komen aan de orde. Na deze opleiding kan de deelnemer doorstromen naar de opleiding Vakbekwaam Hovenier. Voorwaarde om te kunnen starten met de opleiding Hovenier is het certificaat Aankomend Hovenier of een vergelijkbare opleiding. De VHG Branche-opleiding is een vakopleiding die in de avonduren gegeven wordt en richt zich speciaal op werkenden in de sector of mensen die in de toekomst in de sector willen gaan werken. Doordat de deelnemers in deze opleiding vaak wat ouder zijn dan de leerlingen in de reguliere opleidingen, de opleiding in de avonduren plaatsvindt en de inhoud van de opleiding alleen op het vak gericht is, wordt deze door deelnemers en bedrijven hoog gewaardeerd.

Voorwaarde om te kunnen starten met de opleiding Hovenier is het certificaat Aankomend Hovenier of een vergelijkbare opleiding.

De opleiding wordt afgesloten met een examen. Als je slaagt voor het tweede jaar, ontvang je het certificaat Hovenier. Dit certificaat is erkend door de branchevereniging VHG. Na het afronden van jaar 2 kun je doorstromen naar de VHG branche-opleiding Vakbekwaam Hovenier (jaar 3).

De opleiding duurt één jaar. De lesavonden zijn wekelijks op dinsdag (19.00u  – 22.00u). Tevens zijn er een (beperkt) aantal praktijklessen op zaterdag ingeroosterd.

De kosten voor schooljaar 2024/2025 bedragen € 2.575,= (ex.BTW) per deelnemer. Dit bedrag is inclusief lesstof en examen/diploma. Eventuele extra kosten voor gereedschappen en werkschoenen zijn niet in de prijs inbegrepen. Er bestaan subsidiemogelijkheden voor deze opleiding (zie onderstaande link): https://www.collandarbeidsmarkt.nl/regeling/vhg-brancheopleiding-hoveniers/

Scalda MBO Groen Stationspark 39 4462 DZ Goes

Het definitieve lesrooster (met alle data) wordt op korte termijn gepubliceerd.

Bekijk hier het interview met Roberto Akkermans over de VHG branche-opleiding.