Knaagdierbeheersing op het agrarisch bedrijf (KBA)

Knaagdierbeheersing op het agrarisch bedrijf (KBA)

Wat kunt u van deze cursus verwachten?

Het gebruik van biociden voor de bestrijding van knaagdieren is in Nederland aan strenge eisen onderworpen. Deze biociden om knaagdieren te bestrijden worden rodenticiden genoemd. Vanwege het gevaar voor de volksgezondheid en de kans op doorvergiftiging zijn de middelen voor professioneel gebruik op het eigen agrarisch bedrijf alleen nog te kopen wanneer je een bewijs van vakbekwaamheid hebt.

Heb je op jouw agrarisch bedrijf problemen met ratten en muizen binnen of buiten de gebouwen en heb je nog geen bewijs van vakbekwaamheid gewasbescherming, doe dan mee met deze cursus. Tijdens de cursus gaat het niet alleen om het chemisch bestrijden, maar juist om het voorkomen van overlast. Hygiëne, preventie en niet-chemische oplossingen kunnen veel problemen voorkomen.

Trainingsdata

Er is nog geen datum gepland. Neem contact op met Koos van Splunter voor meer informatie.
kvansplunter@scalda.nl

06 230 358 36

In deze cursus wordt ingegaan op de

 • Herkenning van muizen en ratten
 • De leefwijze
 • Preventie ter voorkoming van overlast
 • Niet-chemische bestrijding van muizen en ratten
 • Gebruik van rodenticiden (biociden bedoelt voor de bestrijding van knaagdieren)
  • Lezen van het etiket
  • Veilig gebruik
  • Gebruik van lokaadozen
  • Opruimen van restanten
 • Registratie van de toepassing
 • Evaluatie van het resultaat

Na het behalen van het vakbekwaamheidsbewijs “knaagdierbeheersing op het eigen agrarisch bedrijf KBA” ben je in staat om op verantwoorde manier de populatie ratten en muizen op het eigen agrarisch bedrijf binnen de gebouwen te beheersen en daarvoor rodenticiden aan te schaffen.

Agrariërs en/of medewerkers op een agrarisch bedrijf die nog niet in het bezit zijn van een vakbekwaamheidsbewijs. Indien u dit vakbekwaamheidsbewijs wel al heet gehaald, dan volstaat een verleningstraining.

De cursus wordt afgesloten met een landelijk erkend examen.

Twee dagdelen inclusief examen en zelfstudie

De kosten voor de training bedragen € 150 ex. BTW

De training wordt gegeven op het Scalda Groen College:

Scalda College Goes
Stationspark 39
4462DZ Goes

Deze cursus is bestemd voor degenen die NIET in bezit zijn van een geldig vakbekwaamheidsbewijs uitvoeren of bedrijfsvoeren gewasbescherming (de “spuitlicentie”). Ben je al in het bezit van een vakbekwaamheidsbewijs dan volstaat het volgen van een verlenging KBA.

Deze cursus is ALLEEN bestemd voor het bestrijden van ratten en muizen BINNEN de gebouwen. Voor de beheersing van ratten en muizen buiten de gebouwen is een aparte cursus nodig. Deze zogenaamde KBA-GB cursus kan alleen behaald worden door middel van een examen. Voor het KBA-GB bewijs is het tevens nodig dat u zich aanmeldt bij een certificerende instantie en een aparte registratie uitvoert waarmee u bewijst dat u aantoonbaar zorgvuldig de bestrijding buiten heeft uitgevoerd.

Raadpleeg ook www.erkenningen.nl. Op deze website van bureau erkenningen vindt u de laatste informatie over het KBA en KBA-GB vakbekwaamheidsbewijs