Frank Geensen vertelt: VHG branche-opleiding

Voor een professionele en servicegerichte partner voor ontwerp, aanleg en beheer van groenvoorzieningen en openbare ruimte zit je goed bij Dethon Groen. Zij zijn één van de partijen in onze regio die hierin voorzien met een breed pakket aan diensten en producten. Hiermee bedienen zij zowel overheid, instellingen, bedrijven en particulieren. Service, kwaliteit en duurzaamheid zijn belangrijke pijlers bij Dethon Groen.  

Twee schooljaren geleden startte er negen deelnemers aan onze VHG branche-opleiding vanuit Dethon Groen. Wij gingen in gesprek met Frank Geensen, opleidingscoördinator bij Dethon en werkzaam binnen de afdeling PO&I, over zijn ervaringen en de waarde van de VHG branche-opleiding. 

“Momenteel is Dethon de omslag aan het maken van een sociaal werkbedrijf naar een sociaal leerwerkbedrijf. Het opleiden en ontwikkelen van medewerkers heeft hierbij een nog meer vooraanstaande rol gekregen. Het individu staat hierbij centraal. De IOP’s en functioneringsgesprekken vormen dan ook de basis. Onze trajectbegeleiders en leidinggevers spelen een begeleidende rol in het opleiden van medewerkers. Door middel van competentieontwikkeling willen wij de inzetbaarheid van onze medewerkers vergroten en ze de mogelijkheid geven om te blijven groeien.” 

Quote Frank Geensen | VHG branche-opleiding

 

Waarom Dethon Groen voor de VHG branche-opleiding koos

Twee schooljaren geleden startte er negen deelnemers met de opleiding VHG aankomend hovenier. Deze zijn daarna verdergegaan met de Hoveniersopleiding en twee hiervan zijn momenteel nog een opleiding tot Vakbekwaam Hovenier aan het afronden. Eén van de deelnemers zal waarschijnlijk zelfs nog verder gaan met de opleiding tot Aankomend Projectleider. Waarom zijn deze deelnemers vanuit Dethon Groen destijds begonnen met de VHG branche-opleiding Aankomend Hovenier? 

“Kandidaat deelnemers aan de VHG branche-opleiding namen in het verleden deel aan de reguliere groenopleidingen. In deze opleidingen hebben de algemene vakken zoals Nederlandse taalvaardigheid, rekenen, burgerschap e.d. een steeds belangrijkere rol gekregen die ten koste is gegaan van het daadwerkelijke vakonderwijs. Uiteraard zijn deze algemene vakken belangrijk maar dit mag niet ten koste gaan van de beschikbare tijd voor het vakonderwijs. 

De VHG branche-opleidingen staan geheel in het teken van het specifieke vakonderwijs zonder de algemene vakken. Hierdoor komen alle aspecten van het hoveniersvak aan bod. Met name de plantenkennis is zeer ruim van opzet. Er is een goede afstemming van theorie en praktijk, waardoor deelnemers hun kennis snel toe kunnen passen. De theorielessen volgen ze ’s avonds en ongeveer één keer per maand vindt er een praktijk dag plaats. De docenten zijn zeer vakkundig en dit draagt bij aan de hoge kwaliteit van de opleiding.” 

Wat vinden de deelnemers?

Naast dat wij benieuwd zijn naar jouw ervaringen, zijn wij natuurlijk ook benieuwd hoe de deelnemers de opleiding ervaren. Kun je daar wat meer over vertellen Frank? 

“De opleiding is door onze deelnemers goed ontvangen. Doordat de opleiding ’s avonds en regelmatig in het weekend plaatsvindt vraagt het wel doorzettingsvermogen. Onze deelnemers hebben het echter als zeer positief ervaren dat ze met meerdere deelnemers waren, zodat ze steun kregen en hulp konden vragen aan elkaar. Daarnaast zijn er de nodige uren aan huiswerk en studie. De Dethon deelnemers geven aan dat ze hier per week gemiddeld 6 à 8 uur aan spenderen. Wil je als bedrijf jouw medewerkers deel laten nemen aan deze opleiding: maak de kandidaten dan goed bewust van de tijdsinvestering qua huiswerk en het avond en weekendonderwijs zodat ze hier vanaf het begin al van op de hoogte zijn. 

Wij zijn bij Dethon Groen erg tevreden over de opleiding. Er is altijd ruimte voor verbetering, maar over het algemeen zijn wij en onze deelnemers erg positief gestemd over de opleiding. Het is de bedoeling dat er in september 2021 weer een aantal medewerkers van Dethon gaan starten met de VHG branche-opleiding. We streven ernaar om een aantal medewerkers gelijk te laten starten met de opleiding zodat ze steun aan elkaar hebben. Zo kunnen wij en onze medewerkers blijven groeien!” 

 

« ga terug naar het nieuwsoverzicht